Inledning till den svenska reviderade upplagan

Validation- Feilmetoden

- Det kunde vara vem som helst. Det kunde vara du och jag. Det kunde vara jag och jag. Två sidor av samma människa som talar till varandra med hjälp av det ofullkomliga och ostämda instrumentet vi kallar språk.  (programblad, Stockholms Stadsteater 2013, sid 4, - Jag är vinden, av Jon Fosse).

Eftersom det redan finns förord, skrivs dessa inledande rader ur ett mer personligt perspektiv än brukligt. Jag har ombetts, av Maria Hedman Holmblad, som varit behjälpligt med att ta fram denna utgåva, att skriva utifrån min erfarenhet från Validationens startpunkt och framväxande här i landet.

Att känna sig hemma, att komma hem – att få vara den man är. Det handlar om att i gemenskap leva i dagen och, med sina minnen. Det är förhoppningsvis det vi erbjuder våra gamla. Känslan av att vara hemmavid, även om de, på grund av skörhet, åldrande och sjukdomar, bor i ett äldreboende, ger dem trygghet och att de, trots stort hjälpbehov, stundtals kan känna frihet.  Det innebär, att de människor som finns runtomkring, närstående eller personal, bör eftersträva förmågan att se den människa du är.  En gammal människa med sin personliga historia möter dig i vad vi skulle kunna benämna möjligheternas rum. En plats för kommunikation.

Det är de kvaliteterna som Feils´ Validation kan erbjuda oss. Alla människor, oavsett ålder, vill bli sedda. Nu förhåller det sig så att den sköra, mycket gamla, minnessvaga människan, behöver ett totalt fokus från dig / den andre. Vi måste lära oss att se och höra. Att lyssna med det inre örat och se med det inre ögat, är förutsättningar för kommunikation och förståelse för den andre. Det är centralt att du är absolut närvarande. Vad är det människan framför dig försöker förmedla?  Metoden kan lära personal, anhöriga och andra att acceptera, bekräfta och delvis förstå personer med desorientering/demens. Validation lär ut hur man kan förhålla sig, kommunicera med och därmed hjälpa dessa personer på deras egna villkor. Validation kan bidra till att minska vardagens stress för den gamle och att komma till ro. Att komma till ro och kunna dö i frid är Validationens ultimata mål. Således, erbjuder Validation den mycket gamla människan en öppning till att, icke-verbalt eller verbalt, få uttrycka behov och önskningar. 

När samtalen med den gamle upphör, sjunker individen in, allt djupare i sin egen tystnad. Men det behöver inte vara så. Det är lätt att bortse från att människan fortfarande är sig själv, trots minnessvaghet och förvirring. Validation kan läras ut och praktiseras. 

När jag vid FoU-enheten i Stockholm, satt och skrev rapporten Dagverksam– en kartläggning av dagverksamhet för äldre glömska, förvirrade och dementa i Stockholm” (FOU-rapport 1992:8), upptäckte jag via en notis, av en norsk psykolog, Naomi Feil och en metod som kallades Validation. I samma veva kom Naomi Feil på sitt första Sverigebesök. Hon gav en work-shop vid vårdhögskolan i Örebro.  Vi två som reste dit var Kristina Telerud, chef för den sociala verksamheten vid Ersta diakoni och jag, anställd vid socialförvaltningens äldreomsorg i Stockholm, förstod direkt, att här hade vi hittat, det vi sökte.  Det hon sade var helt i linje med Villa Cederschiölds dagverksamhet (då ett samarbetsprojekt mellan socialförvaltningens äldreomsorg och Ersta sociala verksamhet). Att se människan var de ledande orden i verksamhetsutvecklingen. Redan under första pausen sökte vi upp Ms. Feil, och ställde frågan om hon skulle kunna tänka sig att utbilda oss. Svaret blev ja, på villkor att vi faxade henne ett förslag till kursplan. Det fanns ingen grundutbildning på den tiden och det var här jag kom in i bilden. Det var bara att komponera”en kursplan. Vi fick lita på att vi kunde och visste tillräckligt. Vi skulle få till stånd en utbildning främst till personal som skulle möta sköra människor med funktionsnedsättningar och svårigheter i att göra sig förstådda eller att bli förstådda.  Vi leddes av tillförsikt och en målmedvetenhet, att Vi måste hjälpa till, att öppna, ja, t o m sparka in dörren för en annan människosyn, ett annat bemötande. 

Därefter blev jag alltmer delaktig med utformning av den första övergripande studieplanen. Vi var ett gäng som möttes ute i Europa. Vi jobbade med liknande tankegångar, flera hade kliniska erfarenheter, några var etablerade i ledande funktioner. Någon hade kopplingar till  E U och dess bidragssystem för utvecklingsprojekt. Alla var på olika sätt, vana vid att sätta igång, få fart på verket. Holländarna var initialt de mest aktiva. De marknadsförde Feil, hennes böcker och filmer, bjöd in oss andra intressenter.  Feil själv var bryggan till kontakterna och etablerandet av EVA (European Validation Association). I Amsterdam fanns också Vicky de Klerk Rubin, Naomi Feils dotter, som kom att inta en allt mer framträdande roll.

Den psykiska hälsan, de existentiella frågorna stod och kvarstår högt på listan av vad som är viktigt för oss människor. Att leva, att komma vidare i livets labyrint förde mig vidare i studier och till mer eftertanke. Hur håller vi oss friska, hur åldras vi? I min människosyn är människan i centrum, inte diagnosen. Validation är i grunden ett bio-psyko-socialt koncept, med sin bas i humanistisk psykologi, inte i medicinsk vetenskap. Detta angreppssätt antas av allt fler gerontologer, sociologer som psykologer. Personens unika upplevelser sätts i centrum, inte diagnosen.

Vår mänskliga verklighet är mångfacetterad och svårfångad. Den verklighet som råder skulle vi också kunna se på, från ett annat perspektiv. Gå i den andres skor som Feil uttrycker det hela. Vi kan dessutom ta oss tid till att reflektera över den verkligheten. Egentligen, är detta sätt att förhålla sig helt avhängigt vår föreställningsförmåga, det vill säga vår fantasi. Vi kan stuva om det välkända och vi kan föreställa oss andra verkligheter. Här befinner vi oss i fantasins kreativa rum. Fantasin till makten, kanske borde bli huvudrubriken för framtiden?  

Efter hand har fler och fler i de traditionella behandlingsmiljöerna anammat Ms. Feils värdegrund, bemötande och delar av teknikerna.  Det tar lång tid att, introducera, implementera och vända på vedertagna synsätt. Synsätt, så inkorporerade i våra system, att vi inte är medvetna om dem än mindre, hur de framträder i våra ord och handlingar. Jag tar med glädje emot all utveckling, all förbättring för den åldrande och sköra människan. I Sverige, i Europa, i världen. 

Validation tar emot oss som människor och därmed icke perfekta och skröpliga varelser. Vår emotionella hälsa är mycket viktig. Jag påstår dessutom att, den känslomässiga hälsan är utslagsgivande för hur den gamla människan avslutar sitt liv. För den gamla personen med kognitiv svikt/ demenssjukdom framträder detta behov, även om det först, verkar oförståeligt. Hur många gånger har jag stått inför en person som säger: jag vill gå hem; jag vill hem till min mamma; jag vill till min älskade Sven, till lilla Eva. Lika ofta som att personen saknar och längtar efter någon – står uttalandet för att vilja komma hem till Gud, att dö.  Det betyder att vi måste koppla upp oss till poesins värld, till de andliga och själsliga sfärerna.  Att bli bekräftad, och att kunna komma till ro i livets sista skede - bli sedd, bli lyssnad till, att få sin existens bekräftat. Det sker i mötet – HÄR & NU. Ansikte mot ansikte.

I Validationsarbetet fokuserar man på personen och stunden. Att se personen, numera finns konceptet Personcentrerad omsorg.  Det begreppet lanserades av Carl Rodgers på 50-talet och i samband med åldrande och demensutveckling av Tom Kitwood och hans medarbetare i Bradford. De delar med sig från en psykologisk akademisk förståelsehorisont där Ms. Feil, ger oss en socialpsykologisk praktisk infallsvinkel. 

Feilmetoden, accepterar att den mycket gamla människan återvänder till sitt förflutna. Detta återvändande är inte en fråga om mental sjukdom utan kan ses som en fråga om överlevnad. Den äldre människan måste ibland återupprätta sitt förflutna för att kunna avsluta och rättfärdiga sitt liv. Behov att knyta ihop livets lösa trådar. Tidiga känslomässiga minnen ersätter det intellektuella tänkandet. När de kroppsliga förlusterna blir alltmer påtagliga, till exempel nedsatt hörsel och syn, kan det psykologiska ta överhanden. Att erkänna en persons känslor som sanna, är att erkänna den människans personliga syn på världen

De estetiska uttryckssätten, har kommit att bli alltmer utvecklade och godtagna i arbetet för och med kommunikation. Och glädjande nog finns numera mängder av rapporter och forskning kring detta. Meningsfullhet, som är den viktigaste enheten inom Antonovskys KASAM-begrepp (känsla av sammanhang) påvisar tydligt motivationens betydelse och hur känslomässigt bunden den är till hela upplevelsen av samband och mening i livet. Känsla av meningsfullhet är intimt sammanbunden med psykiskt och fysiskt hälsa.

I mötet med den gamla människan med desorientering eller demenssjukdom hjälper vi henne att uppleva en stunds meningsfullhet. I de stunderna länkar du in dig och den gamle i världen, i varat och till livet. Konst, dans, musik och känslor ger inga biverkningar.  Konstarterna ger oss många uttrycksmöjligheter. De ger lek, spänning, glädje och allvar.  Det finns inget som så tydliggör det högst personliga – och vi kan säga att konsten GER oss den gåvan. 

Men, Hur kan du då göra dig beredd till ett möte? Hur kan du träna upp din förmåga? Du är i dig själv och du är öppen och mottaglig. Du är samtidigt, i det varande och det görande. Att förnimma den andre är att fånga in vad den andre förmedlar just vid detta tillfälle. Detta förmedlande av känslor och behov från den andre är något du kan lära dig att tona in i och därmed fånga ögonblicket. Det är i detta fält – det öppna fältet – som vi egentligen går omkring i, vi också kan lära oss att våga vistas i. Vi kan korsa det - tillsammans med den gamla minnessvaga eller demenssjuka personen. Werner Aspenström säger i dikten Hypnos för människoharar (1969) några ord som kanske kan vägleda oss:

- Var inte rädd för suset i den inre skogen, för halvtonerna, för kvartstonerna, bortdöendet, som kan vara en begynnelse … Den inre skenbilden är inte lögnaktigare än den yttre vrångbilden. Inblick hjälper inte mot allt. Grisen blir inte renare, gåsen inte klokare, åsnan inte fogligare, men haren blir lite mindre harig när den korsar det öppna fältet. Försök! Var inte rädd.

Ögonblicket - KAIROS – ett ord från retorikens domäner, grekiska för det rätta ögonblicket. I ögonblicket övervägs och avvägs handlingens möjligheter. Handlingen utmynnar i något, kanske borde vi säga i en av flera möjliga vägar?  En händelse, som utspelas kan inte bli lika i en gång till.  Det är ögonblick som gör det lämpligt och möjligt, att få till stånd en dialog. Det blir ögonblicket som skapar själva öppningen. Daniel Stern, psykoanalytiker o professor i psykologi använder också kairos-begreppet. Han har till och med satt en tidsintervall (3-4 sek.) på detta ögonblick och kallar det den grundläggande enheten som grupperar meningsfulla stimuli 

Hela livet, i varje möte via kropp, röst och språk, kommunicerar vi och berättar något om oss själva. Mötet möjliggör samtal, men det efterlängtade gensvaret är ofta ordlöst. Möten av detta slag vill jag jämföra med, ett konstuttryck vari man känner, uppfattar och förstår skiftande nyanser. Att arbeta med människor är för mig en konst.


Administration och organisation. 

VTI - Validation Training Institute - och Naomi Feil har alltid verkat aktivt för att det skall öppnas AVO:s - Auktoriserade Validations Organisationer runt om i världen.  Den första organisationen som kunde signera ett kontrakt med VTI i Sverige blev naturligt, den sociala verksamheten vid Ersta diakoni i Stockholm med Kristina Telerud i spetsen.

Jag hade knutits alltmer till Ersta och hade börjat som handledare, metodutvecklare, organisatör och därpå som projektledare. Vi utbildade först personal inom egna verksamheter och därpå kunde vi bygga upp en utbildningsorganisation som nådde hela landet. Det möjliggjordes då vi sökte och erhöll projektpengar från socialstyrelsen (Att pröva och utveckla metoder fördesorienterade/ demenshandikappade äldre-äldre -1471-4229: höst 95 - 042).             

Innan de första Validationsarbetarna var färdigutbildade, bjöds Ms. Feil in och höll sina högt uppskattade work-shops och introduktionsföreläsningar. Telerud & Schwarz åkte runt i vårt avlånga land, gav presentationer och berättade hur man kunde arbeta med Validation. Den första gruppen Validationsarbetare i Sverige certifierades av Naomi Feil 1994. Nu var vi flera som aktivt kunde dela med oss av våra nyförvärvade färdigheter.  Vår tanke var att organisera och skapa en utbildning, så att dessa pärlor kom ut i vår del av världen. Själv hade jag ingen tanke på att certifiera mig. Det var Feil som sade: Detta kan du. Du ska bli lärare.

Vi arbetade vidare. Om metoden skulle kunna spridas var lärare nödvändiga. Liknande procedur, som den som hade förelegat inför grundutbildningen, med att kreera en studieplan, skulle nu göras och gjordes. Den godkändes av VTI.  De första gruppledarna och lärarna, certifierades 1997 och då jag var en av dem. 

Nästa organisation som kunde axla ansvaret för en AVO organisation blev Karlskoga kommun, efter flera år av visat intresse och utbildningar. Där, som alltid, fodras att minst en person, som förstår konceptets kraft och betydelse, drar igång tåget. I Karlskoga blev det främst Sören Karlsson, chef för den enhet som alltid hade tagit emot svåra personer som ingen annan klarade av, Lisa Kihl, chef för äldreomsorgen och Maria Hedman – Holmblad specialist-sjuksköterska vid enheten där Sören var ledare. De stod på solid grund och med mina insatser byggde de upp en hållbar organisation för utveckling och utbildning. Flera personer gav sitt fulla stöd. En omfattande satsning inleddes med att all personal skulle få en introduktion i Validation. Sakta började gruppen av utbildade Validationsarbetare ge sig ut för att berätta om verksamheten, förmedla arbetssättet och ge presentationer. Man tog emot auskultationer. Personal bytte pass med andra enheter. De involverades och efterfrågades alltmer. Naomi Feil anlitades till storföreläsningar och i Karlskoga Folkets Hus mötes intresserade från hela landet. Det blev dags för att utbilda en grupp certifierade validationsarbetare i gruppvalidation och en handfull nådde dit, certifierades. Så småningom certifierades även två lärare. 

Under åren har jag föreläst, handlett och utbildat i skiftande konstellationer.  I början av 90-talet, bestod åhörarskaran vid presentationer, utöver vårdpersonal, oftast av högre tjänstemän, chefer och en och annan politiker. Alltefter som åren gick var majoriteten sjuksköterskor, undersköterskor och anhöriga. Rehabpersonal, socionomer, en o annan psykolog fanns med i mindre omfattning. Inga politiker, syns längre till, och allt mer sällsynt är, att chefspersoner på högre nivå deltager. En och annan verksamhetschef och enhetschef dyker upp. Alla dessa personer, i sina respektive funktioner, är nyckelpersoner för att en hållbar värdegrund ska kunna implementeras och i praktiken hållas intakt.  De är samtliga mycket viktiga för att personer med minnes svagheter, kognitiva brister och demenssjukdomar ska erbjudas en vardag med möjligheter till möten, meningsfullhet och innehåll. 

Under flera år lade jag uteslutande ned min energi i arbete med grundutbildningen. Vår lilla lärargrupp gav varandra stöd och täta kontakter med kollegor främst i Finland och Danmark gav ny kraft. Jag erinrar mig just nu, med tanke på kraft, en temadag organiserad av Göteborgs kyrkliga stadsmission, Människovärde hela livet som gick av stapeln i Göteborg 2000. Där skulle jag tala om Återvunnen värdighet - tillbaka i gemenskapen, från ett Validationsperspektiv. I kaffepausen fick jag heja-stöd från Bror Rexed (professor och tidigare generaldirektör Socialstyrelsen) och från Peter Paul Heinemann (f d radiodoktorn, som jag skattade högt) fick jag några djupt stödjande ord: detta måste du fortsätta med, så viktigt, nödvändigt. Jo, jag fortsatte. Validationskontakterna i Europa växte vidare. EVA-föreningen, där också lärare möttes, hade möten varje år. Under senare år har jag helst riktat in mig mot Folkbildning, där folk kan inspireras av Feils koncept till stöd i samvaron med sina nära och kära. 

Ingen människa undkommer lidande, brister och förluster under ett helt liv. Det går inte att undvika allt lidande och hoppas på, att ingen ska drabbas. I stället måste vi ställa frågan: HUR och NÄR? En del människor tar sig igenom, någon stupar, andra slipas, växer och skimrar. Blunda aldrig för problem och lidande – då växer de till sig. Tänk på katten som blir en tiger, inlåst i garderoben. Du kan ge människan du möter, orken att bära förluster, ensamhet, smärta och sorger. 

Ur perfekta, friska musslor kommer inga pärlor. När en mussla öppnar skalet för att få in syre eller plankton, kan ett sandkorn glida in mellan skalet och manteln. Genom retning av mantelvävnaden – pärlemor, kapslas kornet in … en pärla bildas över tid.

Du kan inspirera och trösta andra. Du är själv verktyget och ett verktyg kan alltid finslipas. Med fantasin och empatins kraftkällor kan Du påverka och möjliggöra kommunikation.

Idag finns ingen A V O organisation i Sverige. Utbildning och handledning kan du få om du kontaktar Maria och Rita: www.mariaskunskapskalla.com
www.schwarz-vado.com

Du kan regelbundet, i direktkontakt, ta del av Naom Feils kunskaper om du går in via Memory Bridge: 
www.memorybridge.org


Annorlunda

Jag ställer gärna upp 
för det oförståeliga. Hundar
som menar det motsatta
av det som händerna menar. Kläder
förstörda i igenkännliga mönster
Ljudet av vågor
som gör ord oigenkännliga
II Något annat 
som hela tiden finns där
Annorlunda
och likadant   

Jag ber dig
Tag tillbaka våra tystnader
och låt dem bli
som skimrande färger
glimmande, lysande
i sitt mörker
som en biblisk förmaning
ett offer    
en frälsning    
en utsträckt nåd
som all nåd obrukbar
fördold

Jon Fosse, Långsam Musik - dikter i urval,
10TAL Bok, 2010.           

Tyresö juni 2021, Rita Schwarz